Wednesday, January 25, 2006

FRP YI BILIR MISINIZ?


FRP YI BILIR MISINIZ?


Bu filmi izlemek istiyorum. Fantastik kurgulu filmler ve kitaplar cok hosuma gidiyor. Harry Potter ve Yuzuklerin Efendisi de bu yuzden favorilerimden.
Gecen gun filmin sahne arkasini gosterip aktorlerle roportaj yaptilar. Oyuncular bircok sahne de hayal guclerini kullanmak zorunda olduklarini belirtmislerdi.
Hayal gucunu harekete gecirmek, gercek dunyayi birakip baska dunyalar da gezintiye cikmak hemen hemen hepimizin hosuna gider. Ama yas ilerledikce hayal kurma gucu dusuyor sanirim. Hayatin gerceklerini daha iyi kavramamiz ve zaman kisitligi gibi sebepler yuzunden bazen hayal kurmayi unutuyoruz.
Bir ara arkadaslarla toplanip FRP (Fantasy Role Play) oynardik. Esim bu oyundan ilk bahsettigin de pek aklim yatmamisti. Ama oynamakta israr edip bu is icin ozel cafeler oldugunu soyledigin de meraklanmaya basladim.
Birgun bana Besiktas' ta Saklikent diye biryerde frp ile ilgili bir convention oldugunu, frp ile ilgilenlenlerle tanisabilecegimizi, oyunu nasil oynadiklarini gorebilecegimizi soyledi. Biz yollara dustuk sozuedilen yere geldigimiz de ilk izlenimim "benim burada ne isim var oldu" gelenlerin cogu ucuk kacik tiplerdi. Saclarinin uclari pembe boyali olan bir bayan, bolca uzun sacli, sakalli ve siyah giyinmis erkek... Ne olacagini merak etmeye basladim garip birsekilde alisik olmadigim bu ortamdan rahatsiz olmuyordum aksine bu degisiklik hosuma gitmisti. Gelenler biryere not edildi. Sonra gruplar olusturuldu 6-7 kisilik veya daha az- cok kisili gruplar. Esimin daha once anlattigi kadariyla kabataslak neler olacagini biliyordum.
Oyunu DM dedimiz bir kisi yonetiyordu. DM in bu oyunlar icin degisik hikayeleri olmasi gerekiyordu. Hikaye her turlu olabilirdi. Uzay cagin da gecen bir hikaye, 1.Dunya Savasin da gecen bir hikaye ya da yuzuklerin efendisi tarzi fantastik dunyalara ait hikayeler, benim en sevdigim tur en son soyledigim.
Oyuncularin secebilecegi degisik karakterler var; ranger, ork, bard, thief, sorcerer, paladin, dwarf gibi daha bir suru secenek ayrica bunlarin yaninda kendinize birde irk belirlemeniz gerekiyor; human, elf, ork, half-elf ilk aklima gelenler...
Butun olusturulan karakterlerin kendine gore bastan belirlenmis yetenekleri var. Benim favorim elf-sorcerer, bu karakter buyu yapabiliyor, elf oldugu icin uzun yillar yasayabiliyor, uyumadan meditasyon yaparak kendini dinlendirebiliyor, level atladikca yapabileceginiz buyu kapasitesi genisliyor. Frp sayesin de tanidigimiz arkadaslarimizdan biri sorcerer karakterine oyle bir kaptirmis ki kendine bir buyu kitabi hazirlamis, tesadufen ustune cay dokulup sayfalar sararinca hosuna gitmis ve diger sayfalara da bu yolla daha mistik bir hava katmayi dusunmustu. Oynadigi karakterlerin resmini ya da oynadigi dunyanin haritasini cizenler var. Ben haril haril karakterime uygun isim arayisina girmistim.
Gelelim oyunun nasil oynandigina. Oncelikle bu oyunla ilgili yurtdisin dan getirtilen kitaplardan temin etmeniz gerekiyor. Orda bahsettigim karakterlerle neler yapilip neler yapilamayacagi ile ilgili detayli bilgiler var. Onun yaninda degisik sekilli bir zar setinizin olmasi gerekiyor.
Sonra Dm hikayeyi anlatmaya basliyor. Su ana kadar su olaylar oldu, siz koyden kacirilan cocuklarin izine dustunuz, bir magaradasiniz karsiniz da bir ork var ne yapicaksiniz? diye soruyor mesela.
Size sira geldigin de ne yapacaginizi soyluyorsunuz. Diyelim ki buyu ile etkisiz hale getirmek istediginizi soylediniz. Hangi buyuyu atacaginizi soyluyorsunuz Dm zar atiyor ve buyunun ork beyefendiye ne kadar etki edip etmedigini soyluyor. Buyunuz orku oldurebilecegi gibi orkun ozeliklerine gore kilina bile zarar gelmeyebilir. Ya da soyle en hizlisindan bir ok gondermek istiyorsunuz atacaginiz zara gore ok kalbine de saplanabilir, yanindan da gecip gidebilir. Tamamen hayal gucunuzu kullanabileceginiz bir oyun.
Tabi gormeden anlattiklarim biraz sacma gelebilir ama oynarken eglenebileceginiz zaman zaman gulmekten karniniza kramplar girmesine neden olan bir oyun. Tiyatro gibi dusunebilirsiniz, kendiniz oynuyorsunuz ve rolunuzu kendiniz belirliyorsunuz.
Bu oyun ilk defa , savaslardan yeni cikip hayatlarina biraz olsun eglence katmak isteyen insanlar tarafindan bulunmus. Para yok,sinema yok, tv yok kitap yok, iki gobek atabileceginiz yerler yok dusunmusler tasinmislar ve toplanip boyle bir oyun oynamaya karar vermisler. Herhangi bir maliyet gerektirmiyor sermayeniz hayal gucunuz.
Biz oyunu ogrenince etrafimizda ki arkadaslarimiza da anlattik onlarin da hoslarina gitti ve ev ortaminda oynayabilecegimiz bir grup olusturduk, kendimizi kaptirip sabahlara kadar oynadik.
Ben oyunu en basit sekliyle anlatmaya calistim, aranizda daha onceden oynayanlar varsa ne demek istedigimi daha iyi anlayacaktir.
Cafe de gordugum insanlara gelince, hepsinin bilgili ve iyi insanlar oldugunu, dis gorunusun hic onemli olmadigini birkez daha ogrendim.
Bir filmden nerelere geldim. Frp oyununu tanitan ve sevdiren herkese cok tesekkur ediyorum. Kekse imkanim olsa oynamaya devam edebilsem. Pc de oynayabileceginiz turleri de var ama hicbiri yuzyuze oynadiginiz anda ki heyecani vermiyor...

10 comments:

huysuz said...

ben yüzyüze oynandığını bilmiyordum mesela frp'nin.süper bişeye benziyor,bir süreden beri merak ediyordum ben de..

Anonymous said...

Bir kaç ay önce ben de sinema da reklamını gördüğümde bu filmi izlemek lazım diye yazmıştım.Demek sen de seviyorsun bu tarz filmleri.Efektler beni çok etkiledi.

Annelog Atölye said...

Yonca bence de çok ilginç ve çok hoş bir çalışma, eğlence, ufkunu genişletme, sosyalleşme, v.s...Aklımda tutup, ratlarsam mutlaka deneyeceğim. Çok teşekkürler bugün de yepyeni birşey öğrendim sayende:)

Anonymous said...

denem

Anonymous said...

deneme

mom said...

huysuz; evet super bsi su anda musaitsin ve denemeni tavsiye ederim

cedis; evet masallara bayiliyorum harry potter i ve yuzuklerin efendisini izledigim de vaayy demistim masalin icinde olmak gibi biseydi ama oyunda masalin icindesin...

asli; efektler olmasa bu filmler hic ilginc olmaz, aslinda daha once cekmeyi dusunmusler ama teknolojinin biraz daha gelismesini beklemisler...

annelog; iki cocukla nasil olur ama yine de denemeni tavsiye ederim ozellikle cevrende ilgilenen birileri olursa ev ortaminda daha rahat oynayabilirsin

frosy; demek sende benim kafadasin, narnianin turklere ait seyler icermesi ilgimi cekiyor zaten

serzenis ve starinthesky; oncelikle hosgeldiniz ne iyi ettiniz...en kisa zamanda izleyecegim filmi sinema da olma olasiligi cok dusuk ama evde mutlaka:)

ablaaa ne deniyon :)

Yazarken Eğlenen Adam said...

Abla neden bilmeme sevmedim sevemidim ben bu frp işini. Ne canlı ne bilgisayarda ölü, sanırımbana yavaş geliyor ben böyle vurdulu kırdılı işleri seviyorum. Şimdi bana büyü yapacak ok atacak babababa sallarım küllüğü kafasına... :))))

mom said...

atonica beni cok guldurdun yane kulluk muhabbetine :))

Anonymous said...

Hoşş.
Yeni insanların FRP oynamaya başlaması gerçekten hoşş.
Umarım eğlenmişsindir ve bundan sonra da bu oyunla eğlenmeye devam edersin...

mom said...

anonymous kim oldugunu yazmamissin ama, yeni insanlar uzun suredir frp yi biliyor zaten ama su anda oynamak mumkun degil....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails