Tuesday, August 01, 2006

bir geysanin anilari


Bu kitabi okuyup bitirince hayat gorusum genisledi, farkli bir dunyayi tanima ve gezinme firsati buldum bir solukta okudum keske daha agir gitseymisim diye dusunuyorum.
Oncelikle farkinda olmadigim hatta hayal bile edemedigim bir dunyanin varligini kesfettim, geysa olmanin ve bunun zorluklarini ogrendim.
Basit birsey degildi kucukten baslayarak zor sartlar altinda gerceklesen egitim donemi, disi seni yakar ici beni durumunda hayat tarzi, cekilen acilar, bastirilan duygular kisacasi hicbirseyin gorundugu gibi kolay olmadigi bir yasam.
Satirlari hayretler icinde okurken bir taraftan inanmakta gucluk cektim.
Calinmis hayatlar bir bakima sansti hikayedeki karakter bir geysa olmasaydi dis dunyadan habersiz, oldugu yerde sayan ve kucuk dunyasinda yasayip gidecek bir karakter olacaktiyazar o kadar guzel anlatmiski sanki okumaya baslayinca sihİrli bir dunyanin kapisi ardina kadar aciliyor ve siz o kapidan girip olaylara sahit oluyorsunuz gibi geliyor, hayatimda okuyupta sonuna kadar etkilendigim nadir kitaplardan biri oyleki bitmemesini ve omur boyu surmesini istedim.
Bize gore garip ve hayatta yapamayacagimiz seylerin baska bir hayatta nasil olagan oldugunu gosteriyor ve boyle bir durumda olsa ben ne yapardim diye dusunmekten kendinizi alamiyorsunuz.
Hikayede en cok aklimda takili kalan sey Sayuri nin baskani degilde Nobu yu secmesi halinde hayatinin nasil olacagi oldu ona o kadar deger verip bir o kadarda kirmaktan geri kalmayan biri ile yasami nasil olurdu acaba?
Ve baskanin azmine hayran kaldim bir yandan da kizdim sevdigi bir insan ne asamalardan gecti ve o bunlara seyirci kaldi demek sevgi anlayisi her kulturde cok farkli olabiliyor...
En cokda bir cocuklarinin olmamasina uzuldum gerci kitabin sonlarinda bu konuda kafam karisti ve bir cocuklarinin olup olmadigini cozemedim.
Keske Sayuri ile oturup konusabilme imkanimiz olsaydi simdiye kadar ilk defa bir hikaye karakteri ile karsilikli konusmak, yuzune bakmak ve mimiklerini gormek istedim.Kac kitap var insani bu dereced etkileyebilen, onun icin okumayan herkese tavsiyemdir eger hala bu kitabi almadiysaniz hemen simdi birtane edinmek icin bana soz verin:)

9 comments:

Annelog Atölye said...

Kitabı ben de çok beğendim Mom. Filmi kaçırdım ama, gidemedim:(

mom said...

annelog filmine bende gidemedim ama kitabi okuyanlar filmini pek begenmediler onun icin simdi dvd alip izleyip izlememekte kararsizim...

Anonymous said...

ben filmi izlediğimde çok etkilenmiştim...aşk,mücadele gibi konular çok güzel anlatılmıştı...
delfina

Age35 said...

Bir kaç kez niyetlenip bıraktığım bir kitap ama bu kez daha kararlı olup rafdan alıp bırakmayacağım!!

mom said...

delfina hosgeldin
o zaman kitap okundugu zaman film izlenmememli ya da film izlendigi zaman kitap okunmamali diyebiliriz gerci ben bridget jones un gunlugunu okudugumda filmindede ayri bir keyif almis hatta hayal ettigim karakterleri gercek olarak gormek cok hosuma gitmisti...

mom said...

age35 bencede bu sefer birakma pisman olmayacaksin:)

Aslı Cin said...

Mom, bu kitabı sanırım bir 8-0 sen önce okumuş ve çok beğenmiştim, filmi için fikrim yok. Nedense beni etkileyen kitapları film olarak izlediğimde beğenmem, muhtemelen gözümde farklı canlandırdığım için.

mom said...

asli evet hayalinde baska canlandiriyorsun ve karsina cok alakasiz bisey cikinca hayal kirikligine ugruyosun en iyisi begendigin bir kitabin filmini izlememek ve hayalindeki gibi kalmasini saglamak:)

Anonymous said...

Enjoyed a lot! » » »

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails