Thursday, August 03, 2006

pandispanyami ve pastami takdimimdir


Benim adim Hidir elimden gelen budur...Evde adam gibi seker hamuru malzemesi olmayinca bu kadar oluyor.
Niyetim ustunu tamamen seker hamuru ile kaplayip uzerini suslemekti ama bu tarif ile yapilan hamur acmaya calistiginizda dagildigindan kucuk seyler yapabilmenize izin veriyor.
Bu pastanin bir ozelligi var ki deginmeden gecemiyecegim pandispanyasini kendim yaptim evet yanlis duymadiniz yaptim ve oldu.
Koltuklaim kabarmis bir sekilde mutfaktan ciktim.Bunun icin sevgili Burcu' ya ne kadar tesekkur etsem azdir.
Pasta yapimi kitabindan kullandigi ve herzaman oldugunu soyledigi pandspanyayi soylemeseydi ben hala tutan bir pandispanya tarifi arayacaktim. Ustune ustluk ilk denememdeki tariften daha kolay bir tarif.
Tesekkurler Burcu sen olmasaydin bu pandispanya olmayacakti. Yardimlarin icin cok tesekkur ederim.
Pandispanya hamurunu hazirlayinca ki 20 kisilik bir pasta icindi bu tarif aklima hamuru iki farkli boyutta kaliba dokup iki pasta icin pandispanya hazirlamak geldi, kitapta da pandispanyayi derin dondurucuda saklayabilcegimizi kullanmadan yarim saat once cikarip cozdurebilecegimiz yaziyordu.
Bu sefer tarifi dikkatlice okumaya calistim hatta Tugkan'i babasi ile disari gonderdim ve birgun onceden hazirlayarak birini buzdolabina birinide derin dondurucuya koydum.


Bu sefer tarifi dikkatlice okumaya calistim hatta Tugkan'i babasi ile disari gonderdim ve birgun onceden hazirlayarak birini buzdolabina birinide derin dondurucuya koydum.
Dun aksam Emine Beder' in Kurabiyeler ve Pastalar kitabindan bir pasta kremasi begendim kendime kolay hazirlanabilen bir tarif icinde,
2 su bardagi sut
8 tepeleme corba kasigi seker
3 tepeleme corba kasigi nisasta
1 paket vanilya
50 gr margarin
Oncelikle sut ve sekeri kaynatiyorsunuz sonra nisastayi ayri bir yerde biraz sutle cozdurup kaynamis sute ekliyorsunuz , biraz soguduktan sonra margarin ve vanilyayi ekleyip krema haline gelene kadar mikserle cirpiyorsunuz.
Hepsi cok basit ama gelin gorun ki Tugkan yine sabotaj eylemlerine basladigi icin ben nisastayi az sutle cozdurme olayini atlayip topak topak bir krema ile karsi karsiya kaldim, annemle ne yapsak ne etsek diye dusunurken rondoda karistirmak geldi aklimiza margarin ve vanilyayi da ekleyip puruzsuz bir krema olana kadar karistirdim.
Ama bu sefer sulu bir krema cikti karsima umutsuz bir sekilde soguyunca koyulasir belki diyerek tezgahin uzerine biraktim. 10 dk kadar sonra baktigimda koyulasmaya basladigini gorup sevindim. Biraz daha bekledikten sonra pandispanyayi ortadan kestim kremayi surdum ve ustune seftali dilimleri dizip ust parcasini ustune koyduktan sonra buzdolabina koydum. Cunku Tugkan uyuyana kadar birsey yapamiyacaktim.
Oglusum bu gibi durumlarda hakli olarak cok huysuzlaniyor ama bende cok sabirsiz oldugum icin sonucu bir an once gormek istedigimden mizmizlik diz boyu oluyor.
Canim oglusumun gozunden uyku akiyordu ama uyumamak icin kendi kendisine baya direndi. Sonunda reklam izlerken yavas yavas kucagimda yatar pozisyona gelmeye basladi ki normalde kucagimda kipirdaman durdugu bir an bile yoktur. Sevmek icin buyuk bir caba harcamak gerekir.
Yatakta sut keyfinden sonra gozleri yavas yavas kapanmaya basladi ve uykuya teslim oldu. Uyurken ne kadarda masum oluyorlar sanki kollarini cimcikleyen, gelip size tekmeler atan, istedigi birsey olmayinca cigliklar atan o degilmis gibi gorunmesini izlemek cok keyifli oluyor.


Oglusum uyuyunca mutfagin yolunu tuttum ve ilk asamasini gerceklestirdigim pastayi onume koyarak ne yapabilecegimi dusunmeye basladim.

Beyaz seker hamuru hazirlayip ustunu kaplamak icin deneme yapmaya karar verdim duzgun bir sekilde acilsin diye yagli kagit arasina koydum ama olmadi, yeni aldigim kurabiye kaliplarindan sekiller yapmaya karar verdim.

Birkac sekil cikarinca bunlarla ne yapacagimi dusunmeye basladim, pastanin ustunu kaplayamadigim icin sekillerin arasi hos gorunmeyecekti.



Pudra sekeri serptim sekilleri ustune koymaya basladim ve begenmeyip geri aldim. Bu sefer kremayi kenarina surup sekilleri ustune yapistirdim buraya kadar iyi gitmisti ama ustu icinde birseyler dusunmek gerekiyordu.
Ustunede krema surdum sari ve yesil renkli seker hamuru hazirladim yine ayni sekilden yapip koydum aralarina da hamuru rendelemek geldi aklima ve boylece ortaya bu pasta cikmis oldu.
Tadina henuz bakamadim isim bittiginde saat 11' di ve pilates yapmamistim o isi de hallettikten sonra gonul rahatligi ile uykuya daldim...
Posted by Picasa

19 comments:

Aslı Cin said...

Ellerine sağlık, harika görünüyor. Ben de bir girişsem şu işe

mom said...

asli saol begendigine sevindim
sende basla birbirimize gaz verelim:)

sammy said...

Mom;
çok güzel görünüyor. Eminim tadı da bir o kadar güzeldir. Sen bu işi bırakma arkadaşım. Gittikçe daha güzel görüntüler yakalıyorsun. Ellerine sağlık:)

ece said...

ay ne güsel yaaa yeşil yeşil...
yeşil hiç bu kadar gözüme güsel gözükmemişti şimdiye kadar...
ya bu işi bende istiyom da bunun için özel malzemelere filan gerek varmı acep,ne bileyim fırını filan ona göremi olcek ...

mom said...

sammy cok tesekkurler verdigin cesaret ve pastami begendigin icin ben bu tesviklerle pastane bile acabilirim ilerde:))

mom said...

ece tesekkur ederim aslinda acik yesil olur diye dusundum az koymustum cunku gida boyasini ama aci yesil oldu:))
bu is icin ozel bir firinim yok benim bildigin mini firin, birkac farkli kek kalibi, degisik buyuklukte spatulalar, kurabiye kaliplari baslangic icin yeterli oluyor ve bu isin icine girdikce dha profosyonel malzemeler alinabilir...

ibeking said...

e pek güzel olmuş işte..renklerde hoş...kıvırdın mom sen bu işi...

sevil said...

harika olmus yoncacan sen ay sonuna kadar bir kac deneme daha yap utkunun sunnet pastasını sana yaptırırız artık

mom said...

ipek cok tesekkur ederim bir ustadan bunlari duymak cok gusel:)

mom said...

sevilcim neden olmasin pastanin sutune bi sunnetci ve kacan utku koyariz olur biter:P
saka bi yana keske bu asamalara gelebilsem ben...

Annelog Atölye said...

Tebrikler! Çok şık olmuş Mom:)

mom said...

annelog coook tesekkurler:)

Anonymous said...

Yeşil yeşil ay ne güzel duruyor öyle, tebrik ederim, ellerine sağlık.
Bu arada alttaki kitabı erak ettim, bulmaya çalışacağım.
Sevgiler..

Age35 said...

Nasıl olur da insan pastaya bakınca içi açılır ...İşte öyle oldum ben ilk bakışda... ellerine sağlık...Tüm tembel hanımlara örnek olsun!!!

gulece said...

abi siz bunu yediniz miii:))
cook guzel gorunuyor ama insan kesmeye kiyamaz ki cok emek var cook dimi.ellerine saglik ve afiyet olsun diyeyim

vintage biscuit said...

renge bayildim

mom said...

seyda pastami begendigine sevindim kitabi mutlaka oku elinde birakamiyacaksin

age35 bak utandim simdi:))cok tesekkur ederim

gulece ilk basta kimse yemeye kiyamadi ama sonra daha tadina bile bakamdan bozulup gideceginden korkarak yemeye karar verdik yani zor oldu bizim icin yemeye karar vermek:))

puskuutttt aslinda mor yada pembe olsaydi daha iyi olurdu:))

frosy tugkanin dogumgunu yaklasiyor evet temizlige basladim sonunda ve bu hafta ici gidip pasta begenicem seneye belki ben yaparim pastayi:P
sende yaparsin her hatunda var bence bu potansiyel:))

Doruk said...

Mom sende 6 ay önceki halimi görüyorum, malzemesiz, şeker hamursuz, oğlumun uyumasını bekleyip geceleri uğraşıyordum. Hala son kısım değişmedi gerçi:) Şimdi birçok malzememi tamamladım. Ortaya çıkardığın pasta çok ama çok güzel olmuş. Ellerine sağlık, oğluşa öpücükler.

mom said...

pasta ustamin pastami begenmesine cok sevindim:))gozlerim hep pasta yapiminda lazim olabilecek seyleri ariyor hatta bir ara tugkanin hamur kaliplarina dikmistim gozumu ama onlardan pek bisi cikmayacak gibi:))
bizdende sana ve tatli ogullarina opucukler

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails