Monday, May 18, 2009

coraline ve gizli dunya


Veee sonundaaa izleyebildim bu cizgi filmi. Cumadan beri izleyebilmek icin yerimde duramadigim aklimin bir kosesinde dolanip duran cigi filmi izleme sansina erismis durumdayim. Oglusumla gitmek icin verdigim savasa sahit olan Fatma ben seninle gelirim diyerek beni mutlu etti ve bu aksam cizgi filme giden kocaman insanlar olarak durumun absurtlugunede gulerek bilet gisesine yaklastigimizda bilet kesen cocuga Coraline a iki bilet istedigimizi soyledigimizde bize gulerek bakti,
-isterseniz Melekler ve Seytanlara girebilirsiniz
-Hayir Coraline olsun en arkadan
-Salon bos ikiniz olcaksiniz
-Tamam istedigimiz yere oturabiliriz bu super
Sonra en kucuk boy olan ama sanki yedikce cogalan bol tuzlu misirlarimizida kapinca salona dogru ilerlemeye basladik, gozumuze kestirdigimiz bir yere konuslandik ve beklemeye bassladik, 10 dakika sonra universite ogrencisi oldugunu sandigim 2 kiz ve 1 erkek de bize katilinca toplam 5 kisi basladik izlemeye.
Oncelikle soylemeliyim ki cocuklara gore degilmis, oglusum gelmemekte hakliymis, ben ona fragmanini izletmistim ve sanirim biraz korktu.
Neil Gaiman kizina bir masal yazmak istemis ve bu hikaye cikmis ortaya, benim icin cok guzel oldugunu soylemeliyim, bu tarz sevmeyenler icin belki hitap etmiyordur ama tam benlikti.Fatma korkunc oldugunu dusundu ve kasvetli...
Aslinda hikaye klasik temalar islemisti, yasadigi hayattan sıkılan kucuk kizin degisiklik arayislari, kotu ile karsilasmasi bunu farketmesi, elindekierin degerini anlamasi ve kotuyu yenmesini iceriyordu.
Bir cocugun gozu ile bakildiginda aliskin oldugu cevreden baska bir yere tasinmak ve hayatta kalmak adina ebeveynlerin cabalarinin ona ilgisizlik gibi gorunmesi cok dogal, oglusum hala evde oturmak varken neden her sabah bizim ise onun okula gitmesi gerektigini, yasamak icin bazi zorluklara katlanmak gerektigini cozebilmis degil hal boyle olunca gercek dunya ile hayallerinde ki dunya arasinda ki dengeyi koruyabilmek cok onemli, dunyaya biraz olsun onlarin gozu ile bakabilmek, ben cizgi filmleri boyle tutku ile izlerken cocuk gozu ile gorulen o dunyanin kapisini aralayip bakabildigimi dusunup mutlu oluyorum, ruhumun cocuk tarafinin canli kalmasina yariyor cizgi filmler ve sanirim onlardan hic vazgecmicem.
Bu arada baska bir cizgi filmin fragmanlarini izledik bizim cizgi film baslamadan once Fatma ile onada sulandik tabi o tamamen cocuklarin da izleyebilecegi turdendi belki bu sefer oglusumu kandirip sinemanin buyulu dunyasina onuda dahil edebiliriz.
Iyiki cizgi filmler var yuppii!!

1 comment:

Biblio said...

Renkleri ve konusuyla çok güzel bir animasyon-film, Coraline. Özellikle iki dünya arasında geçişler harikaydı. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails