Tuesday, November 22, 2005

ESKIDEN COK ESKIDEN...

ESKIDEN COK ESKIDEN....
Havalarin sogudugu ve yilin ilk karinin yagmaya basladigi su gunlerde eskiden kullandigimiz, simdilerde kombi, kalorifer, klima gibi seceneklerin yerini aldigi sobalar geldi aklima. Degisen hayatimizla birlikte kesfedilen kolayliklara uyum saglayarak sobalari yavas yavas biraktik. Oysaki hepsinden farkliydi sicakligi. Gurul gurul yanarken taa icimizi isitirdi.
Ustelik evde bircok gorevi ustlenmisti. Haftasonu kahvaltilarinin vazgecilmez unsuruydu. Ustunde kizaran ekmeklere birde yag surulunce tadina doyum olmazdi. Hatirliyorumda babam oda guzel koksun diye mandalina kabuklarini dizerdi ustune, yanan kabuklar hos bir koku yayardi etrafa.Onun ustunde demledigimiz cayin tadi bir baska olurdu.
Sadece bu kadar mi? Aksamdan islattigimiz kuru fasulyeyi, demirbas olan bir gugum suyu ve isitilan yemekleri gorebilirdiniz ustunde.Ustelik borusuna taktiginiz bir aparat sayesinde camasirlarinizi kurutabilirdiniz.Birde anneannemin kuzine sobasinin ayri bir yeri vardir hayatimizda.
Sabah kahvaltilarinda; bir dilim ekmegin uzerine dizilen sucuk ve kasar peynirinin citirtilarla pisen pinar cedar' in sesini duyardik, bu ses istahimizi daha da kabartir, sobanin onunde sabirsizlikla beklerdik. Kiymali-soganli pidenin, dizmananin tadi baskaydi o zamanlarda. Simdi hersey degisti.Cok az evde soba var artik, anneannemin kuzinesi hala duruyor ama yaslandigi icin artik birsey yapamiyor. Odun-komur sobalarinin yerini dogalgaz sobalari aldi.Ama eskisi gibi icimizi isitmiyor. Ustelik baska bir fonksiyonu da yok...
Soba ustunde pisen kestaneleri ozledim, caydanliktan ninni gibi gelen sesleri ozledim, yanan mandalina kabugu kokusunu ozledim ve cocukluk anilarimi ozledim...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails