Monday, November 28, 2005

MUAYENENIZI NASIL ALIRDINIZ?

MUAYENENIZI NASIL ALIRDINIZ?
Hastaneden geldim az once, onemli bisi degil kontrol icin gitmistim. Burada ki ozel hastanenin , hasta karsilama politikalarina hayranim. Kendinizi hasta gibi degil de, bir otel musterisi gibi hissediyorsunuz. Kapidan adiminizi atar atmaz insana huzur veren bir hava, hastaliginizi unutuveriyorsunuz. Size yol gostermek icin can atan bakimli-makyajli bayanlar. Gayet kibar bir sekilde " hosgeldiniz" diyorlar, gulec bir yuzle...
Sonra islemler icin size eslik ediyorlar. Son derece modern bir mekanda plazma tv' nizi izleyerek bekliyorsunuz. Arada yine ayni hos bayanlar " kusura bakmayin, sizi cok beklettik, birazdan alicaz" diye bilgi veriyorlar.Doktorlarin mekanlari yine hastaliginizi unutturacak sekilde ferah, duvarlarda ki puzzellari inceliyorsunuz. Hastalarin rahati icin hersey dusunulmus. Verilen hizmete o kadar alisiyorsunuz ki, isiniz bitince oradan ayrilirken uzuluyorsunuz :)Belki de hersey ozel olmali. Insanlara fazla deger verilmeyen ulkemiz de, insana hizmeti on plana almis kuruluslari gorunce ozellestirmenin gerekli oldugunu anliyorsunuz bi daha...Ister istemez kiyaslama yapiyorsunuz kafanizda.
Devlet hastanesine gitseydim ne olurdu? Cok sukur eskisi gibi degil hastaneler ya da en azindan burada ki boyle. Modern fikirleri olan bir bashekimimiz var ve hasteneye getirdigi yenilikler gormezden gelinemez. Daha temiz, daha buyuk ve beklerken klasik muzik sesleri gelen bir hastanemiz var.
SSK' da yapilan degisiklikler nedeniyle hasta sayisinda ki artis biraz zorluyor. Adiminizi atar atmaz son deredece bunaltici bir havanin icerisine giriyorsunuz. Sizi bekleyen uzuuunn kayit sirasina bakip kendinizi daha da hasta hissediyorsunuz. Sirada uyaniklik yapmak isteyenlerle savas edip, sinir sisteminizi alt ust ediyorsunuz.
Sira size geldiginde bilgisayar basinda ki bayanin kafasini kaldirmadan " saglik karnenizden fotokopi cektirin" denen sesini duyup, kizin bogazina yapisip " kardesim madem fotokopi denen bir olay var, suraya bir yazi assaniz biryeriniz mi eksilir?" dememek icin icinizden 10' a kadar sayiyorsunuz. Fotokopi cekmek icin arkanizi dondugunuz de yine uzun bir kuyrugun sizi bekledigini goruyorsunuz.Hala sakinseniz, donup tekrar kayit sirasina giriyorsunuz, kafasini kaldirmayan bilgisayar insani bu sefer hangi bolume gitmek istediginizi soruyor, acaba neyim vardi? diye dusundukten sonra agzinizdan dokuluyor kelimeler ama daha muayene olmadan yorgun durumdasiniz.
Saglik karneniz elinizde polikliniklere cikiyorsunuz, muayene olacaginiz kapinin onunde bu sefer de hasta defterine kayit olmak icin cehennem gibi bir kuyruk, caresiz bekliyorsunuz. Asik suratli, sanki tavuguna "kis" demissin gibi size bakan hemsire kaydinizi yapiyor. Doktorun gelmesini bekliyorsunuz. Kalabalik surekli hareket halinde, koridorda bir o tarafa bir bu tarafa giden insanlar ve aglayan cocuklar dolu. Sira size geliyor, doktor sizden daha yorgun bir sekilde soruyor neyiniz var diye?" Neyim yokki?" diyorsunuz icinizden.
Gun boyu yogunluktan bezip kendini otomatige alan doktor muayenesinden sonra ilaclar yaziliyor receteye ve onca saat bekleyipte, maksimum 15 dakika icinde biten muayeneden cikip kacar adimlarla olay yerini terkediyorsunuz.Iste ikisi arasinda ki fark.Birinde gordugunuz ilgiden mest olmus, hastaliginizi unutmus bir sekilde ayriliyorsunuz, digerinden yorgunluktan kendinizi kipirdatacak haliniz kalmamis ve yasadiginiz stres sayesinde hastaliklariniz cogalmis bir sekilde ayriliyorsunuz.

4 comments:

Gün said...

amin nineye katılıyorum , bende dogum raporu icin SSK'a 2 kere gitmek zorunda kalmıştım, allah mecbur etmesin. Bu arada neyin var? iyi misin?

mom said...

nine ile dede; gun' un dedigi gibi bende dogum raporu olayinda SSK' dan nefret ettim, parayi alip Sirkete yatiğicaktim ama az kalsin Bakirkoy' luk oluyodum :)
Gun; blogumu ziyaret ettigin icin cok tesekkurler hezaman bekelrim cok sevindim:)Ben evlenme telasinda 4 sene once kendimde zona ve egzamalar cikarmayi basarabilen bir insanim :)zona gecti ama burnumun kenarinda tureyen egzamam hala duruyo, boyle degisik dr.lara gosteriyorum belki yazdiklari ilaclar ise yarar diye ama henuz ise yaramadi, bakalim daha birkac dr.var ziyaret edecegim:))

huysuz said...

mom'cım,sana tamamen katılıyorum,ama gel gör ki özel hastanelere gidemeyen yurdum insanı ne yapacak? durum cidden rahatsız edici.

mom said...

evet huysuz o insanlara Allah kolaylik versin diyorum, o kadar caresiz insanlar var ki, hatta bazilari bu begenmedigimiz saglik muayenelerine muhtaclar :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails