Friday, November 25, 2005

YANIC


YANIC
Kayinvalidemler bizdeler bu hafta, dun yemek benden dedi. Corum yemeklerinden olan yanic' i yapti bize. Corum yemekleri genelde hamur isi agirlikli; katmer, nokul, beyaz baklava ve daha bir suru yemegi bayila bayila yiyorum. Hele yazin Corum' a gittigimizde esimin halasi Gurcu halamiz bir su boregi yapmisti parmaklarimizi yemistik. Bu konularda cok becerikli. Sonra Gulten halamiz kendi elleriyle incecik actigi hamurdan gozleme yapmisti, kokusu hala burnumda ve tadi damagimda kaldi...
Oglusum' da benim gibi hamur islerini cok seviyor. gecen gun babaannemin yaptigi patatesli borekleri buyuk bir istahla yemisti. Aksam ispanakli Yanic' i da bayila bayila yedi. Burdan yeniden kayinvalidemin eline saglik diyorum :)
Tarifini sordugumda ;
Hamuru icin iki secenek oldugunu soyledi. Birinci ve kolay secenek bir ekmek firinindan hamur almak, ikinci secenek ise yas maya, tuz ve suyla kendi hamurunu hazirlamak. Bunlar ekmek firinindan alinmis hamurla yapildilar, bence hamur hazirlamaya hic gerek yok.
Ici icin;
Ispanak, kiyma, sogan, baharat, biraz zeytinyagi ve tuza ihtiyacimiz var. Miktarlari ve cesitliligi konusunda ozgursunuz, bu yerken az ya da cok ic istemenize bagli, bol olursa daha iyi oluyor tabi. Kiyma ve sogan kavruluyor, ispanaklarda aksam dan temizlenip bekletiliyor. Yapacagimiz zaman butun malzemeler karistiriliyor sonra hamurdan parcalar koparilip, merdaneyle aciliyor ( boyut vermek gerekirse bir tatli tabagi buyuklugunde) hazirladigimiz icten koyuyoruz ve kenarlarini ust uste getirip kapatiyoruz.
Patatesli ya da lorlu icle de guzel oluyor.
Yagsiz teflon tavada altini ustune iyice pisirdikten ve tavadan alip iki yuzunu de margarinledikten sonra afiyetle yiyoruz. Sonuc mukemmel, lezzetli yaniclar midenize dogru hoplaya ziplaya gidiyorlar :)

4 comments:

mom said...

ay caniimm pardon :)) ama bu guzelligi paylasmadan edemedim:))

Koyubeyaz said...

Offfff MOM offffff hadi Nineyi gec bu bana yapilirmi simdi....

mom said...

koyubeyaz ben sana yolliyim yaptiklarimdan yoksa her gonderdigim pasta-borek tarifinde vicdan azabi duyucam senin canin cekicek diye :))
yada sen Leblebi' yi dogurana kadar tarif vermesem mi ne :))benim gibi degisik tarif pesinde kosturan biri icin zor olur ama napalim...

mom said...

:))yaparsan afiyet olsun o zaman gercekten gusel tadi var, aslinda tarif anlatma ozurluyumdur, aceleci bir insan oldugum icin, acaba eksik bisi yazdimmi diye birkac defa okumak zorunda kalirim sonradan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails